top of page

Case Studies

BARD COLLEGE'S MULTI-USE SPACE

THE PROJECT

Bard College in New York embarked on a unique architectural project to create a multi-use space for its students. The project aimed to utilize shipping containers to construct an innovative space that met the needs of Bard College's diverse student community. The design challenge was to create a structure that was not only aesthetically pleasing but flexible and conducive to a dynamic learning environment.

 

Many manufacturers build industrial hangar doors that can be slow-moving, loud, and prone to hazardous hydraulic fluid leaks, but Bard College needed something better. To achieve this vision the college collaborated with Renlita to design a 16’x7’ S-2000 Hingeway door with Low-E glass cladding on the first floor.

OUR SOLUTION

The S-2000 Hingeway counterweight door, provided by Renlita, was the perfect choice for this project due to its exceptional flexibility and features. It provides less intrusion into the interior, less unusable space when open, and more of a canopy to the exterior. It also runs on 110v, unlike hydraulic pump doors, which usually require 240v and a large bulky cutoff box.

 

The door was installed on the first floor, acting as a focal point and connecting the interior space with the surrounding landscape. Its impressive dimensions, measuring 16x7 feet, ensured an expansive opening, allowing the building to easily transform for the needs of the students and faculty.

 

The door had glass cladding, which added to its aesthetic appeal and served a functional purpose. The glass cladding flooded the interior space with abundant natural light, creating a bright and inviting ambiance for various activities. The infusion of natural light played a pivotal role in promoting a creative and positive learning environment.

BENEFITS

AT A GLANCE

CHALLENGES

  • Versatile multi-use space

  • Interior space

BENEFITS

  • Versatility and Adaptability

  • Natural Light

  • Quality and Convenience

S-2000 at Bard College

1.Versatility and Adaptability

One of the primary advantages of the S-2000 Hingeway door was its ability to enhance the space's versatility and adaptability. By seamlessly integrating the door into the structure, the multi purpose space could be effortlessly transformed into a classroom, study space, gallery, or performance area, and cater to many different activities.

2. Natural Light

The integration of the glass-clad door elevated the building's character, and positively influenced the well-being of the occupants. More natural light means less need for artificial lighting, saving energy and promoting sustainable design.

3. Quality and Convenience 

The door's smooth operation and user-friendly design allowed for easy adjustments, making it convenient for students and staff to modify the space as needed. It also has a battery backup in case of a power outage unlike typical hydraulic doors.

S-2000 at Bard College

SUNDANCE SQUARE PAVILION EVENT VENUE

THE PROJECT

Located in the heart of downtown Fort Worth, Texas, Sundance Square Pavilion is a stunning and popular destination for both private and public events. The venue caters to a wide range of events, including weddings, corporate functions, exhibitions, cultural gatherings, and community festivals. The most obvious design challenge was to enhance the venue's flexibility and accessibility, and the management sought modern and customizable door solutions.

OUR SOLUTION

Sundance Square Pavilion needed something better than hydraulic doors as many are slow, noisy, and can leak dangerous fluids. After careful consideration, they chose to put sixteen S-2000 Hingeway doors on three sides of the building to increase access and flexibility. The S-2000 Hingeway doors have gained recognition for their innovative design, which combines the functionality of a door with the elegance of a glass wall in a unique folding design.

The installation at Sundance Square Pavilion has been a game-changer for the venue's functionality and aesthetics. The doors' versatility, minimized internal projection, and ability to maximize the opening size have provided the management with unprecedented customization options for each event.

Additionally, the doors improve public access and participation, making the venue more appealing and welcoming to everyone in Fort Worth, Texas. With the S-2000 Hingeway doors, Sundance Square Pavilion continues to leave a lasting impression on its visitors and remains a symbol of elegance and adaptability in the event industry.

BENEFITS

1.Versatility and Adaptability

The most significant advantage of the S-2000 Hingeway doors lies in their versatility. With the ability to fully open or close them, the doors allow the venue's event space to transition between an indoor and outdoor setting seamlessly creating a flexible space. This feature is very important because it allows the management to change the venue's layout for different events.

2. Minimized Internal Projection

Traditional hangar doors can often intrude on a space, obstructing the view and causing unnecessary distractions. However, we have specially designed the S-2000 Hingeway counterweight doors to minimize internal projection. When the doors are fully opened, they neatly stack above, ensuring that they do not obstruct the open space and instead draw the attention of guests to the event itself.

3. Public Access

One of the unique features of Sundance Square Pavilion is its accessibility to the public when not booked for private events. The S-2000 Hingeway doors play a significant role in this aspect. By utilizing these doors, the venue can maintain a visually appealing façade that remains inviting even when the space is not in use for private events. This approach fosters community engagement and reinforces Sundance Square Pavilion as a vibrant public space.

AT A GLANCE

CHALLENGES

  • Versatile multi-use space

  • Interior space

BENEFITS

  • Versatility and Adaptability

  • Minimized Internal Projection

  • Public Access

S-2000 at Sundance
S-2000 at Sundance
Javits center.jpg

JAVITS CENTER ROOFTOP EVENT VENUE

THE PROJECT

The Javits Center's rooftop venue in New York City stands as an epitome of modern elegance and versatility. Offering breathtaking views of the Hudson River, this glass pavilion and outdoor terrace have become a sought-after destination for private events of all kinds. To make the space more attractive and versatile, an innovative solution was needed and ModernfoldStyles, Inc., Renlita's New York partner knew what to do.

While the venue's design successfully integrated the indoors and outdoors, there was a desire to make the space even more versatile. The task was to find a solution that smoothly combined the inside and outside, worked for different events, and let guests enjoy the nearby working farm. This case study highlights how innovative solutions in event spaces can transform the guest experience and redefine event design possibilities.

OUR SOLUTION

The installation of the S-3000 Foldaway Door emerged as the perfect solution to elevate the venue's adaptability and provide a huge selling point for those high-end events. Positioned on the western side of the pavilion, the door facilitated a direct connection between the indoor event space and the sprawling outdoor terrace. The door's innovative folding mechanism enabled it to be opened or closed based on event requirements, seamlessly merging the interior and exterior spaces.

The addition of the S-3000 Foldaway Door transformed the Javits Center rooftop venue into an even more versatile and enchanting space. Event organizers could leverage the door's flexibility to create immersive experiences that catered to their specific needs. The door's seamless blend of indoor and outdoor elements contributed to the venue's status as a premier destination for private events.

The S-3000 Foldaway Door is unique compared to other options like hangar doors and hydraulic doors. Unlike regular hangar doors, it provides a sleeker and space-saving solution. Hangar doors could block views and disrupt the flow between indoors and outdoors. Hydraulic doors often need more space for equipment, which can be a problem in tight city areas, not to mention the loud hydraulics and the possibility of leaks. The S-3000 Foldaway Door's smart design makes better use of space.

BENEFITS

AT A GLANCE

CHALLENGES

  • Versatile multi-use space

  • Clear View

BENEFITS

  • Versatility and Adaptability

  • Scenic Transition

  • Natural Light and Ventilation

IMG_8284 (1).jpg

1.Versatility and Adaptability

The S-3000 Foldaway Door allowed the venue to be easily customized for each event. Whether it was an intimate cocktail party, a corporate conference, a wedding reception, or a product launch, the space could be tailored to fit the occasion.

2. Scenic Transition

Placed on the west side, the door allowed guests to enjoy uninterrupted views of the Hudson River, and a working rooftop farm. This scenic transition provided a captivating backdrop for any event, enhancing the overall guest experience and helping to secure event contracts for the space.

3. Natural Light and Ventilation

When the door was opened, sunlight filled the pavilion and terrace, making a welcoming and rejuvenating feel. The door's design also allowed for optimal air circulation, contributing to the comfort of guests.

img_8338 (3).jpg
IMG_1816 (1).JPG

THE PIER VILLAGE CAROUSEL PROJECT

THE PROJECT

The Pier Village Carousel stands as a beacon of joy and nostalgia along the boardwalk on the charming coastline of New Jersey. Nestled within Pier Village, this enchanting carousel is a beloved local treasure and a magnet for visitors of all ages. Set against the backdrop of the Atlantic Ocean, the Pier Village Carousel is more than just an amusement. It's a heartwarming experience that captures the essence of seaside nostalgia, making it a cherished destination for creating enduring memories with friends and family.

The Pier Village Carousel project aimed to enhance the visitor experience by allowing the carousel to remain open throughout the year. This case study explores how the A-750 NuFold doors have enabled the Pier Village Carousel to operate year-round, offering patrons a comfortable and immersive experience regardless of the season.

OUR SOLUTION

The Pier Village Carousel added 13 A-750 NuFold doors, 16 transoms, and 16 motorized cupola windows. These additions helped transform it into a year-round attraction. This ambitious undertaking involved several key elements, with the centerpiece being the installation of 13 A-750 NuFold Vertical Doors. The design included 16 windows above the doors and 16 motorized windows in the cupola for better climate control and ventilation.

The installation of 13 A-750 NuFold counterweight vertical doors, along with transoms and motorized windows, has transformed the Pier Village Carousel into a year-round attraction. This project increased revenue and improved the experience for visitors. It also served as a model for other seasonal attractions that want to extend their operating season. The ability to adapt to varying weather conditions ensures that it remains a cherished destination for generations to come.

BENEFITS

1.Year-Round Operation

The A-750 NuFold doors can withstand harsh weather conditions. This enables the carousel to remain open to the public throughout the year, providing a consistent source of entertainment and revenue. During the summer, the doors could be opened to allow fresh air in, and during the winter, they kept warm air in, ensuring a pleasant experience for visitors year-round.

2. Enhanced Visibility

Traditional hangar doors can often intrude on a space, obstructing the view and causing unnecessary distractions. However, the open A-750 NuFold Vertical Doors offer patrons clear views of the surrounding landscape, enhancing the overall carousel experience. Patrons can enjoy the carousel regardless of weather conditions. The transparent doors and windows provide a breathtaking view of the surroundings while maintaining a comfortable climate inside.

3. Visitor Comfort

The improved insulation and ventilation provided a comfortable experience for visitors, enhancing overall customer satisfaction and ensuring repeat visits. The inclusion of 16 motorized windows in the cupola further enhanced ventilation during the summer months. This allowed for improved airflow, making the carousel a pleasant and airy environment for visitors.

AT A GLANCE

CHALLENGES

  • Seasonal Limitations

  • Ventilation

BENEFITS

  • Year-Round Operation 

  • Enhanced Visibility

  • Visitor Comfort

IMG_1928 (1).JPG
IMG_1845.JPG
bottom of page